Familie Bragt, boekentafel-medewerkers

"Wij zijn altijd onderweg. Dat hoort ook hé, als christen. Bij ons thuis in Bruchem staan een heleboel dozen. Vol met boeken van de IZB. We nemen ze elke woensdag mee naar het kerkelijk centrum, naast de bibliotheek, die op dezelfde tijden geopend is als onze boekentafel. Dat is gezellig. En als er even geen klanten zijn, praten we samen. We gaan op verzoek van de IZB ook eens per jaar naar Veen, voor de verkoping bij de vrouwenvereniging. En pas stonden we in Driel. We verkochten die week voor € 1000. Bij elkaar halen we jaarlijks veel geld binnen via scholen, kerken en verenigingen. Allemaal voor de projecten van de IZB. Ook kopen mensen wel eens bij ons aan huis. Ze kennen je, hé.

We doen dit werk al zo’n dertig jaar. Iemand vroeg mijn man, die indertijd bij de posterijen werkte, of hij niet een Rembrandtbijbel kon leveren. Hij belde de IZB. ‘Kunnen jullie niet een boekentafel beginnen?’, werd meteen gevraagd. Zo is het begonnen, in een klein hoekje in de oude school. In het begin liep het niet altijd even goed. M’n man kwam wel eens thuis met ‘ik heb maar voor een gulden verkocht!’ Ik zei: ‘Het komt allemaal goed!’ Slechts een enkele keer verkopen we niks of bijna niks, maar daar heb ik geen moeite mee. Je moet ook het penningske van de weduwe eren.

Op een dag ontmoetten we een ouder echtpaar, tijdens een verkoping in Hedel. ‘Ik ben zo zenuwachtig!’ zei de man. Ik zeg: ‘Waarover dan?’ ‘Of jullie wel wat verkocht hebben. Mijn zoon is voor de IZB evangelist in Amsterdam, zie je.’ Dat werd een fijn gesprek en het begin van een uitwisseling: Evangelist Peter Smits kwam een avond vertellen over zijn project en onze jeugdvereniging is in Amsterdam helpen folderen. Geweldig toch?!

Voor ons betekent het veel dat we dit werk kunnen doen. Dat we de IZB-projecten kunnen steunen, vinden we heel bijzonder. We zijn al op leeftijd; op een dag zal het werk te zwaar worden voor ons. We hebben soms hulp van onze kleinzoon en zoon. Zo lang we kunnen, gaan we door!”

Nu lid worden