Beginnen over het einde

De redactie van Lichtspoor (IZB) organiseert zaterdag 28 oktober een toerustingsochtend voor vrijwilligers in het ouderenpastoraat. Lichtspoor' (IZB) publiceerde over dit thema een speciale uitgave en een preekschets over dit onderwerp..

Een van de ingewikkelde thema’s in het ouderenbezoekwerk is het gesprek over het naderende levenseinde. Hoe snijd je het onderwerp aan? Hoe onderken je barrières om erover te praten? Is er sprake van verdringing, angst voor de dood, voor het onbekende? Wat is er nodig om ‘los te laten’? Is er geloofs(on)zekerheid? Kan iemand in vrede heengaan, verzoend met God, met de naasten, met zichzelf?

TOERUSTINGSOCHTEND
De redactie van Lichtspoor organiseert zaterdag 28 oktober 2017 in de Nieuwe Kerk in Amersfoort een toerustingsochtend over deze vragen, onder de noemer ‘Beginnen over het einde’. Drs. Nico van der Voet, theoloog, docent, publicist, zal twee lezingen verzorgen. Wie het levenseinde in het pastoraat aan de orde wil stellen, zal eerst zelf zijn/haar eindigheid en kwetsbaarheid onder ogen moeten zien. De eerste lezing zal hierop ingaan, daarna komen bovenstaande vragen aan bod. 

De bijeenkomst is volgeboekt, aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

U kunt de ochtend wel volgen of terugluisteren via 'kerkdienst gemist', link: http://kerkdienstgemist.nl/assets/172092#.WddEaFu0NaR. Het programma begint om 10.00u.


THEMANUMMER 'BEGINNEN OVER HET EINDE'

De september-uitgave van Lichtspoor is een themanummer over 'Beginnen over het einde', als hulpmiddel bij het gesprek over dit thema in het ouderenbezoekwerk. Met onder andere een gesprek met ds. P. Vermaat, die het boek schreef 'Voorbereiding voor de laatste reis', een bijdrage van ds. H.G. de Graaff over 'stervensgenade', een bijdrage van NPV-directeur Esmé Wiegman en kort verhaal van Joke Verweerd.
Ten behoeve van de lezers voegen we hier een digitale versie toe van een uitvaarttestament en een pdf-versie van het artikel van ds. René van Loon, 'Wie gerust kan leven, kan gerust sterven!'

PREEKSCHETS

Op verzoek van de redactie schreef dr. J. van Eck (Lexmond) een preekschets, naar aanleiding van het themanummer 'Beginnen over het einde'. De schets is hier te downloaden.

BESTELLEN
Lichtspoor is goed te benutten bij het ouderenpastoraat of -bezoekwerk in uw gemeente. Het themanummer is eenmalig te bestellen, de tarieven zijn als volgt:

1 - 99 exemplaren € 0,29 per stuk
100-499 exemplaren € 0,26 per stuk
500 en meer exemplaren € 0,24 per stuk

Deze prijzen zijn exclusief portokosten.

U kunt exemplaren van het themanummer bestellen (zolang de voorraad strekt) door het bestelformulier in te vullen.

NB: heeft u al een abonnement op Lichtspoor? Dan is het mogelijk om extra exemplaren te bestellen door een e-mail te sturen naar info@izb.nl. Vermeld duidelijk de contactgegevens van uw bestaande abonnement.