I have a dream

Weekpreek in het radioprogramma EO Live, door Nico van Splunter, missionair werker in Rotterdam-Spangen.

Naar aanleiding van de tekst:  'In een droom bracht de engel mij naar de top van een heel hoge berg. Daar liet hij mij de heilige stad Jeruzalem zien. De stad kwam vanuit de hemel naar beneden. Ze kwam bij God vandaan, en straalde met Gods licht, als een prachtige groene edelsteen.' Openbaring 21 vs. 10 en 11 (BiGT)

Iedereen droomt weleens… Over even niks moeten. Over een heerlijke vakantie. Over geen zorgen. Of over een goede gezondheid. Een beter leven.

In mijn wijk Spangen, hoorde ik deze week jongeren rappen over het paradijs. Voor hen een plek met glimmende auto’s, heupwiegende meiden en vooral veel drank.
Ieder droomt op zijn eigen manier van een soort van paradijs. Een verlangen naar betere wereld voor zichzelf en anderen.

“Soms droom ik dat ik in een grote stad ben”, zei een dame net in de straatreacties. Die opmerking sloot naadloos aan bij een nieuwsitem wat ik deze week bij de NOS voorbij zag komen. Het ging over de groei van de steden en de krimp van de bevolking op het platteland. En dat vonden onderzoekers toch gek. Want in de stad is het altijd druk, de huizen zijn er duur en klein. De mensen zijn er minder gelukkig. Toch wil haast iedereen er wonen.

Het planbureau voorspelt dat de steden gestaag zullen blijven groeien. In 1950 leefde 1 op de 3 op aarde in een grote stad, nu is dat al meer dan de helft. En de VN verwacht dat dit percentage in 2050 oploopt naar twee op de drie.

De apostel Johannes droomt ook. Hij zit ver van de stad, verbannen op het eiland Patmos. Daar krijgt hij een visioen over de stad van God, het hemelse Jeruzalem. Veel blingbling, zo op het eerste gehoor: straten van goud, poorten vol parels, gebouwen met edelstenen. Maar de strekking van Johannes visioen is duidelijk. Hier, in deze stad, is alles gaaf. Tof!

Zelf kan ik ook wel dromen van zo’n stad, zo’n wereld. Waar nu nog mensen ziek zijn, relaties op de klippen lopen met alle gevolgen van dien. Waar mensen onderdrukt, weggezet of afgewezen worden enzovoort. Niet alleen mensen lijden, ook dieren. Zelfs de hele schepping kijkt reikhalzend uit naar een andere en betere wereld.

Opmerkelijk detail: deze perfecte, goede stad daalt neer uit de hemel. Ze komt bij God vandaan, zegt Johannes. Dat vind ik wel een mooie gedachte. Want ondanks al onze inzet voor een betere wereld komt er toch maar bitter weinig van terecht.

De droom van Johannes roept een verlangen in me wakker. Het inspireert me om toch telkens te proberen er het beste van te maken. Ontspannen, want die stad van God die komt er. Daar zorgt Hij zelf voor. Reken maar van Yes!