'Kom erbij'

Weekpreek van Arte Havenaar, in het programma EO Live. Aan het eind van de week van de eenzaamheid vraagt hij aandacht voor de ontmoeting van Jezus met ZacheĆ¼s.

Beluister de uitzending hier.

http://www.eo.nl/radio5/programmas/eo-live/fragment/artikel/weekpreek-van-arte-havenaar-eenzaamheid/

Het was afgelopen week de week tegen de eenzaamheid en het thema van deze week was: kom erbij! Ik moest hierbij meteen denken aan de ontmoeting die Jezus en Zacheüs met elkaar hebben, misschien kent u het verhaal wel.

Op een dag komt Jezus aan bij de bloeiende handelsstad Jericho. En in die stad staan een heleboel fans op hem te wachten, ze gaan om Jezus heen staan en hopen op inspirerende woorden en bijzondere wonderen. Maar dan gebeurt er iets onverwachts, Jezus staat stil, kijkt omhoog en ziet Zacheüs zitten in een vijgenboom.
Zacheüs, die kleine gehate tollenaar. Corrupte landverrader. Hij verstopt zich. Bang om gekwetst te worden zit hij op een plekje waar hij afstand kan houden van de menigte en toch onopgemerkt iets van Jezus kan zien. Schuchter en toch vol verwachting neemt hij een kijkje, terwijl hij zich verschuilt achter bladeren die het leven hem biedt. Herkenbaar misschien?

‘Zacheüs, kom vlug naar beneden, want vandaag moet ik in jouw huis verblijven’
De blik van Jezus gaat verder dan het juichende publiek, hij heeft oog voor de eenzame zoeker die zich verstopt, maar diep van binnen wel gevonden wil worden. Jezus
draait de rollen om. Hij plaatst de buitenstaander in het centrum.

En Zacheüs? Zijn reactie is radicaal. De helft van zijn bezittingen geeft hij aan de armen, en als hij iemand heeft afgeperst dan vergoed hij het viervoudig. Dat was in die tijd de maximale straf op diefstal. Het leven van Zacheüs staat op zijn kop omdat hij wordt gezien.
Juist in de week tegen de eenzaamheid zou ik tegen u en jou willen zeggen: laat je inspireren door Jezus’ blik en kijk om je heen. In je familie, in je straat, in jouw omgeving. Daar zijn mensen die zich verschuilen achter de bladeren die het leven hen biedt.

Laten wij proberen om ze te zien zitten, juist als zij het zelf niet meer zien zitten. Je mag dit doen vanuit het vertrouwen dat je gevonden bent en daarom met Jezus mee zoekt. En natuurlijk is dat een proces van dagelijks opnieuw uit je boom komen, maar als je erop vertrouwt dat hij jou ziet, verandert het je blik voorgoed. Dan zoek met Hem mee en zou jouw levensmotto heel goed kunnen worden: ‘Kom erbij!’.