Over liefde en fijngevoeligheid

De wekelijkse preek bij een onderwerp uit de actualiteit, in het radioprogramma EO Live, zaterdag 12 november, verzorgd door ds. Hanneke Ouwerkerk (Schoonhoven), lid van de Visiegroep van Areopagus.

http://www.eo.nl/radio5/programmas/eo-live/fragment/artikel/weekpreek-door-hanneke-ouwerkerk-liefde-en-fijngevoeligheid/

Liefde en fijngevoeligheid

Mijn tijdlijn op Facebook stroomde deze week vol met verontruste reacties, na de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Mijn zus vertelde mij dat ze op de dag na 8 november de eerder gehouden toespraak van Michelle Obama opnieuw geluisterd had, om niet de moed te verliezen. Ik was dankbaar voor de toespraak van Barack Obama die hij uitsprak op 9 november. Wat had hij cynisch kunnen zijn. Hij was aangeslagen, maar niet cynisch. Wel wijs. Ik dacht aan hem bij deze woorden uit Filippenzen 1: Ik bid dat uw liefde blijft groeien door inzicht en fijngevoeligheid. Dan weten jullie wat echt belangrijk is.

Obama keek verder dan zichzelf, dan de tweedeling tussen Republikeinen en Democraten. Hij had oog voor het hele Amerikaanse volk en riep op om samen te streven naar eenheid en vrede. Ik denk dat hij beschikt over inzicht én fijngevoeligheid. Beiden zijn geworteld in de liefde, zegt Paulus. De agape, dat is niet zomaar een gevoel, maar het is liefde tot God en tot je naaste. Een ander perspectief dan ik en mijn. Het waaiert uit.

En blijkbaar kunnen inzicht en fijngevoeligheid die liefde versterken. Ik denk dat beide te maken hebben met een bepaalde vorm van wijsheid en met de lange duur. Letterlijk tot 10 tellen, zei iemand op straat. Nou, daar zit wel wat in.

Voordat we alle Trump-stemmers afdoen als onverstandige mensen, is het raadzamer om na te gaan wat mensen er toe gebracht heeft op deze man te stemmen. Wat ligt er onder de oppervlakte? En in het verlengde van inzicht en wijsheid, ligt dan fijngevoeligheid. Een prachtig woord. Kun je het uitleggen? Misschien proef je aan het woord alleen al, het heeft iets kwetsbaars, maar ook heel krachtigs in zich. Aanvoelen wat er leeft aan angst en gelatenheid, aan hoop en verwachtingen. Een rare combinatie, zei iemand op straat. Maar misschien vooral een noodzakelijke combinatie. Met kennis alleen kom je een heel eind. Maar juist die fijngevoeligheid maakt je ook tot een bewogen mens. Tot iemand die mee kan leven en mee kan lijden.

Zou het niet ook een handzaam kader zijn in de discussie rond zwarte Piet bijvoorbeeld? Niet al te snel duiden, en oplossen, maar met wijsheid en fijnzinnigheid aanvoelen wat er speelt.

Mogen wij zo wijze en fijngevoelige mensen zijn.

Ds. Hanneke Ouwerkerk, Schoonhoven