Vier de verscheidenheid

Op de finale-avond van het Eurovisie-Songfestival sprak missionair pionier Bettelies Westerbeek een column uit bij het nieuws. De weekpreek in het radioprogramma EO Live.

De finale van het Eurovisie songfestival. Al die Europese landen met hun verschillende muziektradities komen samen om te strijden om de eerste plaats. To Celebrate Diversity is het motto van dit jaar. Dit jaar volg ik het met wat meer belangstelling dan andere jaren. Lukt het ons als Europa nog om onze verschillen te vieren? De eenheid binnen Europa die lang zo vanzelfsprekend leek staat behoorlijk onder druk. Landen lijken zich steeds meer naar binnen te keren en de solidariteit heeft haar grens bereikt. Kan muziek ons dan nog wel verbinden? Kunnen we nog één Europees lichaam vormen en zo de vrede bewaren?

Het lijkt zo simpel en logisch, blijkt ook uit de straatreacties, alles is met elkaar verbonden, de hele kosmos en alle mensen. Je hebt elkaar nodig en samen sta je sterker.

Maar we sluiten ons als Europa niet alleen voor elkaar af: ook de diversiteit die vreemdelingen met zich meebrengen wordt niet meer gewaardeerd, laat staan gevierd. Zelfs al zijn mensen jaren onderdeel van ons Europese lichaam ze worden zonder pardon uitgezet naar landen waar ze hun leven niet zeker zijn. Het kan toch niet dat Nederland mij mijn rechten ontneemt, dit is toch Europa? Sprak de Afghaanse man die al een tijd betrokken was bij onze kerk, maar die ik nu bezocht in een detentiecentrum, omdat zijn verblijfsvergunning na 18 jaar werd ingetrokken. Als hij volgende week op het vliegtuig naar Kabul zit, dan is niet alleen deze man in gevaar, maar brengen we ook onszelf schade toe. In de straatreacties klonk het treffend: als wij allemaal een lichaam zijn, dan zijn vluchtelingen en vreemdelingen er ook onderdeel van. Als we hen schade toe brengen dan doen we ook onszelf pijn.

Godzijdank is er is een lichaam dat alle landsgrenzen overstijgt en wat wel tegen een stootje kan: Het lichaam van Christus. Niet bij elkaar gehouden door wankele afspraken, economische belangen of een songfestival maar door Jezus Christus zelf. Onze Afghaanse vriend weet dat hier onderdeel van is, het troost hem en het troost ons. Maar is het genoeg is om hem veilig te houden? Geen idee.