Toen de omvang van de coronacrisis enigszins duidelijk werd, besloot de IZB een noodfonds (Fonds Hulp Dichtbij) op te richten voor missionaire projecten waarvan de doelgroepen – vaak in achterstandswijken van grote steden – direct in hun portemonnee werden geraakt.
Betrokkenheid
Ralph Segers, actief in het jeugdwerk in hervormd Bodegraven, kwam op het idee om jongeren bij dit noodfonds te betrekken. ‘Midden in de coronatijd was het moeilijk om de jongeren bij de kerk te houden. Zo is het ook een beetje gekomen, de online kerkdiensten worden niet altijd even trouw door jongeren gevolgd en we dachten: als we jongeren inzetten, geeft dat ook een stukje betrokkenheid.’
Korte filmpjes maakten duidelijk waarom sommige projecten, bijvoorbeeld in Rotterdam, wel een financiële injectie konden gebruiken. Door corona en de nasleep daarvan kunnen mensen soms de huur of hun boodschappen niet meer betalen.
Win-win
Michaël Boon, hoofd Relatiebeheer van de IZB, is onder de indruk van het enthousiasme van de jongelui. Hij kon een paar gesprekken meeluisteren. ‘Ik hoorde natuurlijk maar één kant van het gesprek maar ik merkte aan de antwoorden die de bellers gaven dat het zéker voor ouderen echt belangrijk was om hun verhaal te kunnen doen over hoe zij de coronatijd zijn doorgekomen.’ Want het ging nadrukkelijk niet alleen om het ingezamelde bedrag, hoe nodig ook, maar ook om medeleven en contact tussen de generaties. Een win-winsituatie dus.
De actie is georganiseerd door de IZB en HGJB samen, en het opgehaalde bedrag wordt dan ook verdeeld. De avond is op film vastgelegd.