Zoek

Lichtspoordag - Over de drempel, 2 november

Lichtspoordag - Over de drempel, 2 november
over ouderenbezoekwerk vanuit de kerk

Elk jaar op de eerste zaterdag van november organiseert de redactie een toerustingsochtend voor ouderenbezoekwerkers, ouderlingen en pastoraalwerkers, met een praktijkgerichte lezing en enkele workshops. Deelnemers aan deze gratis toegankelijke bijeenkomst ontvangen informatie en inspiratie voor het werk.

14 oktober 2024

De Lichtspoordag vindt dit jaar plaats op zaterdagochtend 2 november in de Kerk aan het lint te Utrecht (Alendorperweg 103, Leidsche Rijn). De ochtend begint om 09.45 uur en wordt om ca. 12.45u afgerond.

De hoofdlezing krijgt de titel ‘Over de drempel’; hoe open je een gesprek, zonder angst of voorbehoud.

Hoofdspreker is ds. F. van Roest, ouderenpastor in Zeist. Hij ervaart dat ouderenwerk niet zelden het stiefkindje in de gemeenten is. Het verdient meer aandacht en hij zet zich hier actief voor in. Gelukkig ziet hij dat het werk steeds meer aandacht krijgt en ook dat het inschakelen van jongere generaties hierbij belangrijk is.

Het tweede deel van de ochtend kunnen 2 keuzeprogramma’s gevolgd worden:

    • Luisteren naar verlies en rouw – door ds. Maaike de Goei-Jansma, geestelijk verzorger ouderenzorg.

    Een inspirerende workshop over het omgaan met verdriet, verlies en rouw. Iedereen heeft daar op een bepaalde manier mee te maken. Ook in het bezoekwerk kom je in aanraking met mensen die lijden aan verlies. In deze workshop worden aansprekende handvaten aangereikt. Er wordt ook ingegaan op het leren omgaan met levend verlies, verlies waar geen einde aan komt.

    • Oog voor de mantelzorger – door Alide Snitselaar, pastoraal medewerker in De Herberg

    Het is bekend dat een op de drie volwassen Nederlanders mantelzorg verleent. Ook ouderen hebben vaak te maken met (niet passende) zorg voor bijvoorbeeld de partner. Hoe komen we hen op het spoor en wat kunnen we voor hen betekenen? 

    •  Aandacht vanuit een diaconale houding – uitwisseling van ervaringen met ouderenbezoek. Hoe peil je de behoeften. Waarmee zou iemand gediend willen of kunnen worden. Denk aan ontmoeting buitenshuis, een ritje naar en oude broer of zus, vieren van het heilig Avondmaal of een praktische klus.

Aanmelden vooraf is noodzakelijk, dat kan via het aanmeldingsformulier.