Zoek

Kees van Ekris sluit jaar als Theoloog des Vaderlands af met boek over mythen

Kees van Ekris sluit jaar als Theoloog des Vaderlands af met boek over mythen

Tijdens de Nacht van de Theologie, die op 14 november in Utrecht gehouden werd, sloot Kees van Ekris zijn jaar als Theoloog des Vaderlands af. Hij gaf daarbij een vooruitblik op zijn boek ‘De magie van het geloof’, dat in het voorjaar van 2025 verschijnt en waarin hij verslag doet van het afgelopen jaar. Kees van Ekris werd opgevolgd door Mirella Klomp.

14 november 2024

De titel Theoloog des Vaderlands wordt in Nederland jaarlijks door een jury toegekend aan een geleerde die een jaar lang de belangen van de godgeleerdheid moet behartigen en haar relevantie voor het maatschappelijk debat moet aantonen. ‘Op alle plekken waar ik kwam, heb ik ervaren dat theologie een welkome en waardevolle gesprekspartner is’, zei Van Ekris hierover tijdens de Nacht van de Theologie. ‘Ik heb gezien dat de theoloog iets meebrengt dat zeer gewaardeerd werd, en waarnaar gevraagd werd. Ik proefde steeds ook de vraag: welke geestkracht klinkt door in jouw theologie, voor vandaag, welke bronnen heb je, welke moed heb je, welke God heb je, welke menselijkheid heb je?’.

Mythen

In zijn jaar als Theoloog des Vaderlands koos Van Ekris ervoor om op zoek te gaan naar ‘theologie voor het oprapen’ in de domeinen van sport, artificial intelligence, de geestelijke gezondheidszorg, de financiële wereld en de muziekwereld. Het verslag van die zoektocht bundelt hij in het boek ‘De magie van het geloof. Theologie over bezieling en betovering’ dat op 22 mei 2025 verschijnt. In het boek gaat hij in op de mythen van deze tijd en de wijze waarop het christelijk geloof zich daartoe verhoudt. In een aflevering van ‘De ongelooflijke podcast’ zegt hij daarover: ‘In een cultuur zonder God hebben wij behoefte aan epische verhalen over verlossing. Daardoor wordt de druk op de sport, de technologie en de politiek heel groot. Die domeinen kunnen niet waarmaken wat er van ze verwacht wordt. En dus gaan we cancelen en worden we woedend op godenzonen die hun belofte niet inlossen.’ In het boek gaat het ook over het Marcusevangelie waarin Jezus als historische figuur midden in een ‘mythische topografie’ wordt geplaatst, aldus Van Ekris.

Kees van Ekris (1972) is theoloog en podcastmaker. Hij werkt sinds 2019 fulltime bij de IZB als programmaleider van het trainingscentrum voor predikanten Areopagus. Hij is nauw betrokken bij de veelbeluisterde podcasts Eerst Dit, Dit dus en Moderne Profeten, die de IZB samen met de EO ontwikkelde. Van 2002 tot 2006 was hij zendingspredikant in Indonesië. Daarna was hij een aantal jaren gemeentepredikant in Breukelen en Zeist. Sinds 2019 woont hij met zijn gezin in leefgemeenschap ‘de Wittenberg’ in Zeist. In 2018 promoveerde hij aan de PThU in Amsterdam cum laude op een proefschrift over profetische prediking. In 2022 verscheen van hem het boek Dialoog, dans en duel. Preken voor tijdgenoten.