‘Op het spoor komen’ was het thema van de IZB-Toerustingsdag op 16 november. Hoe kom je op het spoor van God als je in gesprek bent met de ander?
In de Vinexwijk rond de Sionkerk in Houten komt de zaterdagochtend loom op gang, als het binnen al bruist van activiteit. Zo’n zestig missionair bevlogen werkers en gemeenteleden zijn gekomen om toegerust te worden. ‘Op het spoor komen,’ dat is de rode draad vandaag. Hoe komen we God op het spoor? En hoe reikt Hij naar ons uit?
Tijdens de plenaire opening trekt ds. Marco Batenburg wat lijnen vanuit Handelingen 11:19-26, over de gemeente van Antiochië. Als het Evangelie op je toekomt, worden daar mensen bij ingeschakeld: missionair werk is een wisselwerking tussen het persoonlijke en het gemeenschappelijke. Door elkaar het stokje door te geven, komt er een beweging op gang. Vanuit de Joodse gemeenschappen van Jeruzalem en Antiochië gaat het de wereld over, vanuit toen naar nu, en weer verder. Maakbaar is dat niet, we moeten leren wachten op het uitstrekken van God naar de mens. Daarbij worden gewone mensen ingezet, die gaven ontvangen hebben, en nieuwkomers kunnen toerusten. De gemeente van Jeruzalem heeft daar visie voor, ze stellen Paulus en Barnabas vrij om zich hieraan te wijden.
Missionaire gevoeligheid ontwikkelen
In de workshop Missionaire gevoeligheid ontwikkelen bespreken we met ds. Nienke Meinster-De Ronde een fragment uit een documentaire over singer-songwriter Douwe Bob. De camera zoemt in op een open koffer. De singer-songwriter zal een tijd van huis zijn. Zijn moeder belt, heeft Douwe zijn paspoort al ingepakt? Hij bedankt haar dat ze daaraan denkt, het zat nog niet in zijn tas. Na tien jaar alcoholverslaving is het genoeg, Douwe Bob gaat naar de afkickkliniek. Waarom? ‘Om een goede vader te kunnen zijn voor mijn kind.’
Is hier sprake van een bekeringsmoment? Wat zouden we graag iets willen zeggen, en hoe lastig is het om zonder mening of oordeel het gesprek aan te gaan. Er is in ieder geval iets veranderd bij de zanger: hij heeft een belangrijke keuze gemaakt. Is dit ook een bekering in Bijbelse zin? Of een voorstadium? Weten wij eigenlijk wel wat het is om tien jaar verslaafd te zijn? En wat weten we van Douwe Bob? Misschien is hij al gelovig, en weet hij al veel over de Bijbel. We gaan zo gemakkelijk af op de tattoos en het stoere lijf. Iemand zegt: misschien kan Douwe Bob mij wel beter uitleggen hoe een bekering werkt dan ik hem. En iemand anders: ik kan in ieder geval leren van zijn moedige stap.
Bijbellezen met tijdgenoten
De workshop van ds. Teun de Ridder gaat door op het gesprek met tijdgenoten. Zouden we samen met Douwe Bob kunnen Bijbellezen? De Ridder heeft ervaring met militairen, met wie hij eens het verhaal over de tien meisjes besprak. Vijf waren wijs, en vijf dwaas omdat ze hun olie vergaten. ‘Dat moeten vijf domme blondjes geweest zijn,’ reageerde een militair die geleerd had nooit zijn wapenolie te vergeten. Op oefening in Roemenië sprak De Ridder over koning Salomo die twee moeders voor zich krijgt, twistend om een kind. Wie is de echte moeder? Na afloop vraagt een korporaal: ‘Staat dit echt in de Bijbel? Het gaat over twee hoeren!’ Zo ruig kan zo’n heilig boek toch niet zijn?
Bijbellezen met tijdgenoten is leuk omdat er onverwachte dingen kunnen gebeuren. Maar het helpt ook met een nieuwe frisheid de Bijbel te lezen. Dat is wat Areopagus doet met Het land van dialoog, dans en duel, waarmee predikanten worden toegerust om rond de preek met tijdgenoten in gesprek te zijn. Is dit ook bruikbaar voor gemeenteleden om met tijdgenoten over de Bijbel in gesprek te gaan?
Gaven
We gaan het maar gewoon proberen. De Ridder leest de gelijkenis voor uit Markus over het muntje van de weduwe. Een voor een beantwoorden deelnemers de vragen op het scherm. Waar gaat dit verhaal nu eigenlijk over? Aan welke andere verhalen doet het je denken? Welke thema’s zijn hier aan de orde? Herken je die in je eigen leven? Wat hoop je voor jezelf als je dit verhaal hoort? Elke volgende spreker gaat door op wat de vorigen hebben gezegd. Het werkt: als Jan de laatste vraag mag beantwoorden, blijkt hij nieuw zicht gekregen te hebben op hoe hij zijn gaven wil geven deze laatste maanden van het jaar.
De deelnemers zijn positief verrast, en stellen ook kritische vragen. Is het niet te ingewikkeld? Kunnen doeners dit ook meemaken, of werkt het alleen bij talige mensen? En hoe krijg je bestaande kringen zo ver dat ze dit aandurven?
Maar ook: hoe mooi zou het zijn om na de Alpha-cursus een kring aan te kunnen bieden die goed aansluit bij waar men staat? En hebben we zelf ook niet veel te leren? We kunnen wel een beetje revitalisatie van ons Bijbellezen gebruiken. Wordt vervolgd.
Tekst: Arie Kok
Benieuwd wat IZB-Toerusting voor u kan betekenen? Neem dan contact op via toerusting@izb.nl, bel naar 033-4611949 of kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.