Investeren in missie - Lezing 'Beyond Fear'
De afgelopen jaren waren best bijzonder. Neem nu de ontwikkeling van Eerst dit, de podcast, waarbij de IZB voor de inhoud zorgt. Ik weet nog, in het najaar van 2018, dat Daan me belde. Ik kende hem niet, hij legde zijn idee aan me voor, en of ik mee wilde doen. En ik dacht: ‘Nee, dat gaat echt niet. Ik heb veel te druk’. Maar ik zei ja. Want ik zag iets in het idee en ik hoorde zijn urgentie. En we begonnen aan een reis die enorm zou worden. Afgelopen jaar: 7.5 miljoen plays van Eerst dit-afleveringen. En we gingen verder. We zeiden: we moeten iets doen voor dertigers. We zien hen in de kerk afhaken. Ze hebben een periode van emotioneel geloven gehad, maar inmiddels begrijpen ze iets van de complexiteit van zichzelf, van het leven, van onze cultuur, en makkelijke antwoorden voldoen niet. En we zien ook dat ‘niet-geloven’ vlakbij is, alsof het parallelle denkwerelden zijn in henzelf. Elke keer, ook als ik met financiers spreek, merk ik hoe raakbaar we zijn in onze kinderen, en in hoe snel het kan gaan, hoe opeens je kan zien dat iets toeslaat van deze cultuur van secularisatie, van onverschilligheid, maar ook van druk en emotionele instabiliteit.
We moeten iets doen voor dertigers. We zien hen in de kerk afhaken.
We maakten twee seizoen Dit dus, gesprekken met tijdgenoten, met twintigers en dertigers. En weet je wat ik leerde: Ik leerde van tijdgenoten houden, gelovig en niet gelovig, en ik leer luisteren, en ik leerde begrijpen hoe ver weg geloof kan voelen, en Ik leerde dat wij niet zo zuinig moeten doen over het geloof, dat het zo’n voorrecht om te geloven, dat God in je leven gewerkt heeft, dat je betekenis hebt gevonden en vergeving.En ik leerde dat die twee te verbinden: radicale openheid en tegelijkertijd vertrouwen op de kern van onze traditie, op de kracht van Bijbelverhalen. Het was keihard werken, drie lange gesprekken per dag, je moet dat heel goed voorbereiden, je moet energie hebben om te incasseren, om te luisteren, om te verbinden.
Een collega mailde me: ‘Dank je Kees, voor Dit dus. Ik heb drie zoons die niet meer naar de kerk gaan en ons gesprek zit vast. Maar nu luisteren we naar die open gesprekken van jou, en komen we weer wat in gesprek’.
De denkmotor
Het werd een motor in mijn denken. Uit die podcast-cyclus ontstond een boek: Dialoog, dans en duel. ‘Missionaire intelligentie’, dat moeten we trainen en ontwikkelen, dacht ik: dat je leert begrijpen wat tijdgenoten drijft, wat ze voelen, welke allergie er is en waarom, en dat je leert zoeken naar de link met onze christelijke traditie, dat je leert inzien hoe rijk en schitterend die traditie is. Het missionaire en mijn achtergrond als homileet vermengde zich. En dat boek is nu klaar, is goed ontvangen, en wordt gebruikt voor trainingen met predikanten, om in de preek datzelfde te doen.
Die motor, die denkmotor, die dynamiek van missie, theologie en innovatie wil doorgaan merk ik. Het genereren van ideeën gaat door. Wij hebben in ons team en in ons netwerk een bijzonder bewustzijn. Wij zijn ons zeer bewust van de ingrijpende, toenemende secularisatie, in de hele cultuur en net zo zeer in de kerk, in u en mij, in je kinderen en kleinkinderen. Dat gaat door. 70 procent overtuigd niet-religieus (atheïst en agnost), 10 procent esoterisch zoekend, met allergie naar christendom, 15 procent christen en 5 procent moslim. Eén van de meest seculiere landen ter wereld. Daar staan wij midden in, als IZB. En de denkbeweging die we maken is om niet weg te kijken. Hier staan we middenin. En daar middenin heb je mensen nodig die stevig in onze traditie verworteld zijn, die kunnen achterhalen wat er bedoeld wordt met grondovertuigingen uit het geloof, en die dat vervolgens kunnen verbinden en anderen (kerkenraden, jongeren, predikanten) helpen die verbinding te leggen.
Nederland is één van de meest seculiere landen ter wereld. En daar staan wij als IZB middenin.
Hoe gaaf zou het zijn als we uit deze denkmotor bijvoorbeeld een Alphacursus 2.0 zouden kunnen maken. Multimediaal, misschien rondom het CREDO, met interviewpodcasts zoals ‘Dit dus’, met zinnige theologische kennis die ingaat op de vragen van de tijd, een alphacursus met een bepaalde allure waar ik mijn vrienden op zou attenderen. Hoe nodig is dat de kerk vernieuwende vormen van inspiratie en kennisoverdracht ontwikkelt, en hoe nodig is het dus dat er laboratoria zijn van missionaire innovatie, zoals de IZB, waar dingen worden uitgedacht die ten goede komen aan heel de kerk.
Je voelt wel aan onze denkmotor wil een versnelling hoger. En dat leggen we ook echt aan u voor. Want, afgelopen weken zeiden we ook: wij lopen risico. We willen zo graag zoveel doen, we zien zoveel nood, en voelen urgentie, maar als de middelen beperkt blijven zoals ze nu zijn, dan moeten heel wat van deze ideeën gewoon geparkeerd worden. Dan doen we ze niet. Het werk breidt zich uit, de financiën staan het niet toe. Dan moet je verlies nemen.
De samenwerking met de EO zullen we dan kleiner moeten maken, ik zal me meer focussen op het basale: trainen van predikanten. Daarom is er bij mij, en bij ons, zoveel hoop voor deze avond, dat u iets voelt van deze passie, en dat u samen met ons hier verantwoordelijk voor wil nemen.
Kees van Ekris
Geinspireerd geraakt en wilt u onze missie financieel steunen?