Steun IZB-Dabar!
Ieder jaar zendt Dabar meer dan 400 christelijke jongeren uit naar meer dan 20 campings in Nederland. Ze wonen en werken dan samen met 6-8 teamleden op een camping in Nederland. Samen organiseren zij een afwisselend recreatieprogramma en delen hun geloof met kids, jongeren en ouderen. Want dat is typisch Dabar: midden in het dagelijkse leven op de camping in woorden en daden getuige zijn van Gods liefde voor mensen die Hem (nog) niet kennen.
Uit de verhalen waar ze mee thuiskomen, hoor je vaak deze zinnen: ‘Het zijn intensieve weken, je gééft veel, maar je krijgt er minstens zo veel voor terug. Om twee weken op zo’n speciale manier ingeschakeld te zijn in dienst van het evangelie, geeft een boost aan je geloof.’
Helpt u mee IZB-Dabar blijvend mogelijk te maken?
'Geraakt door een kindergebed'
In onze gemeente – Bodegraven – leeft Dabar enorm, dus ik kende het ook al voordat ik er zelf aan meedeed. Voorafgaand aan de zomervakantie is er altijd een voorbereidingsavond waarop alle dabaristen een gezellige avond hebben met de jeugdouderling. Toen in de zomer van 2015 een vriendin onverwachts moest afzeggen wegens ziekte, kreeg ik de vraag of ik het Dabarteam wilde versterken. Dit was een mooie gelegenheid om aan te haken. En zo ontdekte ik hoe belangrijk het is om mensen op de camping een beetje tijd en aandacht te geven.
Je doet Dabar trouwens niet alleen voor de campinggasten, het is ook superbelangrijk voor jezelf. Je groeit, in je geloof, maar ook als mens. Tijdens Dabar doe je levenservaring op, je komt in aanraking met gezinnen waar het soms niet zo lekker loopt, waar spanningen zijn. Want ja, dat is nu eenmaal de realiteit.
We hebben die zomer in 2015 iets unieks meegemaakt dat ik nooit zal vergeten. Een moeder werd heel erg geraakt tijdens… een simpel kindergebed. Daarna kreeg ze steeds meer interesse, was benieuwd wat ons dreef, en wilde ook God leren kennen. Ze werd zich ervan bewust dat ze altijd al maar Hem op zoek was. Inmiddels doet ze zelf kinderwerk, geeft Alphacursussen. En dat door een gebed tijdens een kindermoment!
Berdine Dijkman, verloskundige en dabarist sinds 2015
'Mijn bedrijf is Gods bedrijf'
Toen ik in 2016 thuis kwam te zitten nadat mijn toenmalige baan tot stilstand kwam, zei ik tegen mijn vrouw: óf ik ga alles verkopen en de zending in, óf ik ga iets commercieels doen. Het werd dat laatste. Gideon wilde één nachtje slapen om erachter te komen wat Gods bedoeling was, ik heb er twee weken over gedaan. In die twee weken was alles rond – kantoren, de financiën. Ik dacht: oké, als dit het plan is, een eigen bedrijf, dan is het Gods bedrijf. Zijn kapitaal.
Dat is de reden waarom ik Dabar steun. Zelf heb ik nooit Dabar gedaan, maar ik vind het prachtig dat jonge mensen op deze manier dienstbaar willen zijn. Dat wil ik graag financieel mede mogelijk maken. En er moeten toch legio ondernemers die er ook zo over denken?
Genoeg is voor mij genoeg. Het gaat mij niet om het geld verdienen, elk jaar meer. Ik hoef niet elk jaar 10% meer omzet te draaien. En als ik een bepaald doel wil steunen, doe ik dat. Dan ga ik niet eerst rekenen: als ik een halve ton winst heb gemaakt, kan er zoveel af voor het goede doel.
Ik krijg heel wat verzoeken om acties te sponsoren en projecten te steunen. Het is natuurlijk prima dat de volleybalvereniging een beroep op je doet, maar zoiets past niet bij mijn sponsorbeleid. Ik doe alleen wat past in Gods plan, in Zijn Koninkrijk.
John Hoogendoorn, directeur van Houtvisie
'Een luisterend oor'
Maarten Kortleven uit Gorinchem volgt een opleiding sociaal-maatschappelijke dienstverlening en deed in 2019 door het eerst Dabar. ‘Het was een lastminutebeslissing. Een groepje van drie uit onze kerk zat in een team waarvoor nog mensen nodig waren. Toen het appje met die vraag voorbij kwam, werd ik gelijk aan het denken gezet. Ik had eerlijkgezegd nog niet eerder van Dabar gehoord, maar ik dacht: waarom eigenlijk niet?
Het beviel me goed; ik ben echt een mensenmens en krijg veel energie als ik anderen iets kan meegeven. Dat merkte ik die eerste zomer meteen bij jongere kinderen: die waren echt blij dat je er was. Soms komen ze uit heftige thuissituaties, dan is het heerlijk als iemand een luisterend oor heeft. Maar ook als ze daar niet over praten – ze hebben gewoon een gezellige week en kunnen er daarna weer even tegenaan.
Wat ik ook mooi vond: er was een vriendengroep op de camping, bestaande uit zowel christenen als niet-christenen. Ze deden allemaal mee als er uit de Bijbel gelezen werd, als er liederen werden gezongen. En ze waren open en eerlijk. Ik geloof niet dat je mensen in zulke situaties letterlijk stukken uit de Bijbel moet voorhouden. Maar je kunt ze wel iets meegeven. Wij planten zaadjes; of die groeien of niet, dat is Gods werk.’
Maarten Kortleven, dabarist sinds 2019