Routekaart
We beginnen elk gesprek met het goed luisteren naar wat God tot ons zegt in zijn Woord. We gaan daarover met elkaar in gesprek aan de hand van een aantal vragen. Daarbij kijken we ook naar wat het betekent voor ons dagelijks leven en wat het ‘buiten’ te zeggen heeft. Wat we leren en bespreken mag ons in beweging brengen en daartoe worden opdrachten/oefeningen aangereikt, soms heel praktisch en diaconaal onder de noemer ‘dienen en delen’.De ervaringen over hoe we ons geloof in ons dagelijks leven, dus ook op maandag tot zaterdag, handen en voeten geven bespreken we bij het onderdeel ‘verhalen delen’.
De Bijbelstudies zijn hierdoor misschien iets anders dan je gewend bent. Daarom beginnen we met blok 0, bedoeld als opwarmer, om kennis te maken met het materiaal en in gesprek te gaan over de kernwaarden die aan de basis van Focus liggen.
Routekaart Focus:
Blok 0 - Focus op Jezus
Dit blok vormt een introductie op het Focustraject. Stap voor stap maak je kennis met de pijlers van Focus: Bijbelstudie, Verhalen delen, In beweging komen en Gebed. In vijf gesprekken gaan we in op de kernwaarden van het traject, in thema's rond ont-moeten, verwonderen, verlegenheid, verlangen en verwachten.
Blok 1 - Jezus ontmoeten
Een echte ontmoeting is kostbaar en kan ons leven veranderen. Tijdens het eerste 'echte' blok van het Focustraject gaat het over de vraag: wat betekent het voor mensen om Jezus te ontmoeten, Hem te leren kennen? Daarbij denken we na over hoe dat is gegaan in ons eigen leven. Wie is Jezus voor ons? Maar dan ook: Hoe kunnen de mensen om ons heen Jezus ontmoeten? En wat gebeurt er in een ontmoeting met Hem? Kunnen wij daarin een rol spelen? En we gaan ook zelf op zoek naar échte ontmoetingen met de mensen om ons heen.
Blok 2 - Jezus Dichtbij
In de tijd rond Pasen en Pinksteren gaan we in op de nabijheid van Jezus, die als de Levende ook nu nog in ons midden is. Daarom stellen we de volgende vragen: wat betekent het in onze tijd dat Jezus dichtbij is? En wat maakt het voor verschil dat wij in zijn nabijheid mogen leven? En hoe leven we in de verwachting van Zijn Koninkrijk? Daarover gaan we in dit tweede blok met elkaar in gesprek, en we zoeken naar Jezus’ nabijheid en de kracht van zijn Geest.
Blok 3 - Jezus in jouw wereld
In dit derde blok richten we de blik op onze eigen leef- en werkomgeving. Als christenen zijn we allemaal ‘geplant’ op een eigen plek in de samenleving. Hoe zijn we daar herkenbaar als leerlingen en volgelingen van Jezus? Hoe kunnen we een nieuwe verbinding vinden tussen kerk en werk, tussen zondag en maandag, tussen geloof en leven? We gaan in gesprek over concrete situaties in ons eigen dagelijks leven. En we spreken ook over de vraag hoe wij ‘binnen’ in de kerk beter kunnen worden toegerust voor ons leven ‘buiten’ in de samenleving.
Blok 4 - De gemeente van Jezus
In dit vierde blok gaat het over de kerk als een missionaire gemeenschap. In het Nieuwe Testament richt het onderwijs van de apostelen zich zelden tot individuele christenen, maar bijna altijd tot de gemeente, tot de kerk. De missionaire opdracht is aan ons sámen gegeven. Soms gaan we helemaal op in het “kerkelijk leven”. Wat betekent het om als een open gemeenschap de liefde van Christus in deze wereld zichtbaar te maken? Hoe kan de kerk gastvrij, dienend, getuigend en zegenend in haar omgeving aanwezig zijn en in Jezus´ naam verschil maken?
Blok 5 - Veranderd door Jezus
In dit blok gaan we in vier gesprekken door de 1e brief van Petrus heen. Daarin komen we tot de ontdekking hoe we ons als kerk verhouden tot de wereld waarin we staan. We gaan op zoek naar de betekenis van onze identiteit als vreemdelingen en priesters, met de roeping om verantwoording af te leggen van ons geloof - ook als dat wat kost. Dat doen we niet alleen, maar samen als kerk: een groep pelgrims, op weg naar een ander Koninkrijk.
Blok 6 - Gezonden door Jezus
In het laatste blok bespreken we vijf concrete manieren van getuigend leven. Dat doen we aan de hand van de Anglicaanse 'Five Marks of Mission', die je kunnen helpen om missionair in het leven te staan. Deze vijf elementen bestaan uit het delen van het evangelie, het maken van nieuwe leerlingen, ons geloof invulling geven met hart én hand, te zoeken naar recht en zorgdragen voor Gods schepping. Eigenlijk keren wij in dit laatste blok terug naar het begin, en wij zoeken naar de vrucht van het dichtbij Jezus leven - want dat is uiteindelijk de kern.